Херсон °C

Протест каховської лікарні

Общество, Экономика, Здоровье
0

Тема досить не проста, але пропоную вам вникнути в цю публікацію, адже ситуація насправді досить критична.
У зв’язку зі створеннямКаховської ОТГ постає питання, щодо передачі майна Каховської районної ради до територіальних громад, які включені постановою Кабміну до Каховської ОТГ.
На сьогоднішній день одним з першочергових питань – є збереження КНП «Каховська ЦРЛ» та безоплатної передачі її до Каховської ОТГ, так як юридично зараз лікарня є власністю районної територіальної громади. Сьогодні питання подальшої долі лікарні постало так гостро, що діяти треба кардинально. Голосні бігборди, збір підписів і розкидування по поштовим скринькам листівок – не ті методи, якими ми можемо зупинити беззаконня районних чиновників і зберегти нашу лікарню. Отже давайте від популізму до конкретних дій.

​Щодо дій
Питання передачі Каховської центральної лікарні до Зеленопідської ОТГ чи Тавричанської ОТГ, постало ще у травні місяці і обговорювалось на всіх шпальтах газет та інтернет ресурсах. Каховську ОТГ для передачі майна лікарні районна рада навіть не розглядала. Звісно, як депутат обласної ради, я не погодився з тим, що права каховчан грубо порушуються, у зв’язку з чим на останній травневій сесії обласної ради я підняв це питання і на початку червня особисто звернувся з письмовою заявою до голови Херсонської ОДА Юрія Гусєва. У зверненні я вимагав зупинити цей незаконний задум районних посадовців. За дорученням голови ХОДА обласні спеціалісти попередньо опрацювали нашу ситуацію і дали проміжну письмову відповідь, що питання на контролі, але для детального вивчення і остаточного рішення необхідний певний час. Але і це не зупинило «наполегливість» районних чиновників, яка перейшла вже у реальні дії. На офіційному сайті Каховської районної ради розміщено проект рішення, яким керівництво Каховської районної ради планує передачу Каховської центральної лікарні зі спільної власності територіальних громад Каховського району у комунальну власність Зеленопідської ОТГ.
Так як відбувається грубе порушення законодавства, я вирішив перейти до кардинальних дій. Наразі мною направлено заяву до Служби Безпеки України, в якій я вимагаю провести ретельну перевірку дій голови Каховської районної ради Тертичної Т.С. та депутатської комісії з питань управління спільною власністю територіальних громад району, будівництва, транспорту, водозабезпечення та газифікації населених пунктів району щодо незаконної передачі комунального закладу охорони здоров'я КНП «Каховська ЦРЛ» і прийняти всі вичерпні заходи реагування з даного приводу з метою недопущення суспільно негативних явищ в Херсонській області, а особливо в Каховці та районі.
Також я повторно звернувся до губернатора області з вимогою зупинити незаконні дії посадовців районної ради. Ще одне звернення я адресував персонально до депутатів Каховської районної ради, в якому вказав їм на незаконність такого рішення.

Щодо закону
​Правовою підставою передачі об’єктів спільної власності територіальних громад району в комунальну власність ОТГ є положення Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та Бюджетного кодексу України (далі – БК). Так, за пропозицією сільських, селищних, міських рад районні, обласні ради повинні приймати рішення про передачу у комунальну власність відповідних територіальних громад окремих об’єктів, спільної власності територіальних громад, які знаходяться на їх території і задовольняють колективні потреби виключно цих територіальних громад. Бюджетним кодексом встановлено, що районні ради здійснюють передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст у власність ОТГ, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, відповідних бюджетних установ, розташованих на їхній території, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, визначеного БК.
Отже, враховуючи той факт, що територіально КНП «Каховська центральна районна лікарня Каховської районної ради» знаходиться на території міста Каховки та усі працівники цього закладу є мешканцями міста, а відповідно і платниками прибуткового податку з доходів громадян до бюджету міста Каховки, до якої у подальшому приєднаються мешканці Каховського району, а саме сіл Роздольне, Коробки, Чорноморівка та Малокаховка, на пленарному засіданні 98 сесії Каховської міської ради 7-го скликання від 28.05.2020р. було прийнято рішення № 2224/98 «Про безоплатне прийняття із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Каховського районну в особі Каховської районної ради об'єктів нерухомого майна в комунальну власність територіальної громади м. Каховка».
Однак, на офіційному сайті Каховської районної ради до теперішнього часу не оприлюднено проект рішення щодо передачі до Каховської ОТГ цілісного майнового комплексу КНП «Каховська центральна районна лікарня Каховської районної ради», але чомусь розміщений проект рішення про передачу цього комплексу до Зеленопідської ОТГ, яка враховуючи норми діючого законодавства, не має жодних правих підстав щодо отримання безоплатно цього майна у комунальну власність ОТГ без погодження з іншими громадами. І таким діям районних посадовців є пояснення. Адже ні для кого не секрет, що районні ради припинять свою діяльність після виборів і деяким чиновникам нічого не залишиться, як шукати роботу. А тут такий шанс, передати лікарню до маленької ОТГ та у подальшому очолити її.

​Щодо результату
На дев’яте липня була запланована сесія Каховської районної ради, на якій депутати мали розглянути питання передачі Каховської ЦРЛ до Зеленопідської ОТГ. Але після надходження моїх звернень і запитів від відповідних державних структур, розгляд питання про передачу майна лікарні відмінили. Звичайно це ще не остаточна перемога, але першу битву ми виграли. Пропоную усім небайдужим депутатам, громадським активістам об’єднати наші зусилля в питання збереження каховської лікарні та перейти від публікацій в інтернет виданнях та на біл-бордах, до реальних, командних, кардинальних дій. Тільки спільними зусиллями та правовими методами ми змусимо районних чиновників діяти в законодавчому полі та зберегти Каховську лікарню для громади Каховської ОТГ!

Прошу небайдужих зробити репост публікації, дякую за позицію

Павел Филипчук, депутат обласної ради

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: