Херсон °C

Фінансова «подушка» громади Чаплинської ОТГ– зиск від добровільного об’єднання

Общество, Экономика
0

Децентралізація та об’єднання громад стали однією з найбільших реформ за всю історію незалежності країни. Зовсім скоро на карті України лишиться набагато менше районів. Натомість з’являться громади, які держава об’єднає примусово. Час на те, аби досягти потрібних домовленостей та пройти через всі процедури у мешканців сіл був. Хто встиг у «добровільний потяг» об’єднання вже зараз пожинає досить серйозні плоди. Стосується це як коштів, вкладених у громаду, так і розвитку, кардинальних змін та грошей, які громади заробляють самостійно.

Стосовно плодів – для багатьох ОТГ це не просто слова. Навіть найменші села, які доєдналися до великих громад, мають з цього зиск. Натомість сусіди з необ’єднаних досі районів дивляться, і, мабуть, трохи заздрять, і від того критикують – мовляв, що ото у вас доброго зробило те об’єднання? З такими думками варто посперечатися. Наприклад, у Чаплинській громаді вже давно знають – чого їм вартувало вскочити до потягу «ОТГ». Незнайома структура, незвичний апарат, інші цифри, і дуже велика відповідальність – бо жалітися нема на кого – працюють тепер самі на себе. Де ж громади беруть гроші, якщо в них все так чудово? Запитання досить вагоме. Та і статті доходів і видатків у ОТГ тепер різні.

Найбільш вагомою на старті стала для Чаплинської ОТГ, як і для багатьох, інфраструктурна субвенція. Це кошти, які держава виділяла добровільно об’єднаним громадам раз на рік, в залежності від кількості населення. В перший рік після об’єднання ОТГ отримувала найбільшу суму, далі менше.Наприклад, у 2017 році Чаплинська ОТГ використала понад 7 млн. грн. цієї субвенції. Кошти пішли на найбільш болючі питання в селах. Перш за всі відновлення вуличного освітлення – Магдалинівка, Балтазарівка, Кучерявоволодимирівка та інші села ОТГ вже до кінця року були з вуличним освітленням. До речі, робота в цьому напрямку триває й досі. Адже встановити нові ліхтарі у віддаленому селі, особливо, якщо таких сіл кілька в громаді – завдання не на один рік. Далі по роках громада отримувала менше коштів від держави, однак вони розподілялися виключно на відновлення та реконструкцію. Сільські школи та будинки культури отримали нове опалення, вікна та двері, покрівлю. Місцеве комунальне підприємство (яке знаходиться в центрі громади – Чаплинці) придбало нову техніку. Одним словом, кошти від держави йшли на те, чого так і чекали селяни від кілька років тому невідомого слова «ОТГ».

- Не існує чудодійних таблеток чи магічних куль. Ми не можемо робити все за помахом чарівної палички, - стверджує голова громади Олексій Фаустов. – За всіма цими ремонтами та реконструкціями, коштами, тендерами, купою паперів та іншим – наше прагнення зробити Чаплинську громаду комфортним місцем для життя. За ці роки ми так багато і так часто слухали критиків, що зараз на це просто немає часу. Ми бачимо перспективи розвитку нашої ОТГ, ми робимо все для того, аби людям тут було добре, ми націлені на подальший розвиток і знаємо яким він має стати. Я радий, що ми встигли вскочити у потяг саме добровільного об’єднання. Адже в нас був час розібратися в купі різних документів, познайомитися з іноземними партнерами, навіть повчитися закордоном. Це лише плюси для нашої ОТГ, і ми обов’язково перетворимо їх на користь для селян.

Лише протягом минулого 2019 року Чаплинською селищною радою до місцевого бюджету було додатково залучено майже 19 млн. грн.

Крім субвенції у період з 2017 до 2019 року Чаплинська ОТГ отримувала й кошти з Державного Фонду реконструкції та розвитку. Основна маса грошей була витрачена на спортивну інфраструктуру. Почали з майданчиків для міні-футболу зі штучним покриттям – спочатку в селі Магдалинівка (давайте згадаємо тут критиків, котрі говорять, що в маленьких селах ОТГ нічого не робиться), потім у Першокостянтинівці та центрі громади Чаплинці. Звісно, до державних коштів доклали й своїх, з місцевого бюджету – майже мільйон гривень.

Тож, говорити про відсутність коштів у громадах не доводиться. Інше питання – скільки праці та титанічних зусиль апарату селищної ради вартують ці гроші. Звісно, відповідати перед селянами за використані фінанси так чи інакше доводиться. Адже громада – це перш за все відповідальність. За себе, свій двір, своє село. Для того люди й об’єднувались – аби самим нести відповідальність, самим заробляти гроші, та вже нарешті перестати випрошувати в державних чиновників та за кожною копійкою їздити до столиці «на поклон». Сподіваємось, що сьогодні ситуації, які трапилися з ковалем Вакулою, який кланявся цариці заради гарних черевиків, просто несумісні з реальністю. Сучасні спроможні громади можуть самі пошити не лише черевики, а й повністю одягнути ОТГ у нові вбрання!

Олена Кучерява

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: