Херсон °C

У ХДУ готуються до прем'єри нової вистави «Чужа серед чужих»

Новости » Общество
0

У ХДУ готуються до прем'єри нової вистави «Чужа серед чужих»«Чужа серед чужих» – це історія про шкільне життя, проблеми і шляхи їх подолання. Про те, як важливо допомогти дитині знайти вихід зі складної життєвої ситуації.

Народний навчальний театр «Студі-Арт» (студенти з різних факультетів) разом із художньою керівницею і режисеркою, завідувачкою кафедри культурології ХДУ Лідією Лимаренко, поставили виставу в стінах рідного університету, в одній із аудиторій факультету культури і мистецтв. Звичайна, на перший погляд, аудиторія перетворилася одночасно і на сцену, і на клас. Адже головна особливість вистави у тому, що глядачі сидять за партами разом із акторами, долучаючись до загального дійства, а не залишаючись «поза кадром».

«Ця робота експериментальна. Вперше ми спробували відійти від сцени Академічного обласного театру ляльок, де іноді нам дають можливість реалізувати себе, як творчих особистостей. У професійного театру свої завдання і ми не завжди вписуємося до їхнього графіку роботи. Тому я довго шукала незвичайну оригінальну та хвилюючу п’єсу для постановки саме в стінах своєї Альма-матер», – зазначає режисерка Лідія Лимаренко.

Робота над виставою розпочалася ще у жовтні 2019 року, а прем’єру було призначено на 20 березня 2020 року. Однак, у зв'язку з введенням карантину, виставу довелося відкласти на довгі п'ять місяців. І ось, 21 жовтня, відбулася здача захоплюючого дійства «Чужа серед чужих». Всього за півтора місяці колектив «Студі-Арт» зробив неможливе – відновив виставу і ввів нових акторів. Для деяких студентів ця вистава стала першими кроками в театральному мистецтві.

«На сьогоднішній день тема булінгу в школі є дуже актуальною і нам, як студентам і викладачам, дуже важливо розкрити та говорити про неї. Соціалізація підлітків – складний процес. А життєві обставини складаються не завжди вдало для дітей. Ми, дорослі, дуже часто не помічаємо, що коїться в душі нашої дитини. Що їй залишається робити? Вона надягає на себе маску поганої дитини, аби захиститися від суспільства. Звичайно, вона закривається від усіх, ніхто не чує її безмовного крику. У такі моменти важливо почути цей крик про допомогу, дати дитині зрозуміти, що вихід є. І батьки, і вчителі можуть підтримати і зрозуміти, потрібно лише повірити і відкрити свою Душу. Так, стосунки між дорослими і дітьми – це завжди складно. Але куди складніше вибудувати довіру з обох сторін, взаємну довіру – і тоді, ми вже точно знаємо, посмішка осяє обличчя дитини і вона зніме маску. Це те, заради чого ми дали життя п’єсі «Чужа серед чужих», – розповідає Лідія Лимаренко.

Ця вистава потрібна не лише дітям, які мають зрозуміти, що вони не одинокі у цьому світі. Є ті, хто прийде їм на допомогу і разом з ними вирішить всі проблеми, навіть тоді, коли здається, що виходу немає. Ця вистава потрібна і дорослим, аби усвідомити, що не завжди їх вчинки позначаються на дитині позитивно, не завжди їхні дії – це саме те, що потрібно дитині.

«Чужа серед чужих» – це історія про дівчинку, яка втратила віру в однокласників, учителів і навіть у свою маму. Але вона змогла знову віднайти в своєму серці цю віру завдяки молодій вчительці, яка врятувала її життя і навчила знову посміхатися. І тепер дівчинка передає цю посмішку іншим.

Прем'єра вистави відбудеться 19 листопада 2020 року.

За матеріалами пресслужби ХДУ

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: