Херсон °C

Громадська рада закликає міського голову Херсона та депутатів до публічності

Общество, Политика
0

24 грудня депутати Херсонської міської ради планують розглянути структуру виконавчих органів ради. Громадська рада при Херсонському міському голові закликає перенести розгляд проектів структури виконавчих органів міської ради та провести більш публічне обговорення документу.

При цьому громадська рада акцентує на наступному:

«Структура виконавчих органів міської ради є одним з ключових стратегічних документів міста. Наряду із Статутом, бюджетом, програмою соціально-економічного розвитку.

Від організаційної структури залежить ефективність роботи всіх виконавчих органів. А сама структура має відображати бачення розвитку міста головою, сприяти в реалізації його програмних засад. Й тому цей документ привертає суспільну увагу.

Саме з обіцянки провести повну ревізію структури виконавчих органів починається передвиборча програма Ігоря Колихаєва. Громадська рада підтримує бажання міського голови зробити структуру виконавчих органів ефективною й ми бачимо зусилля команди міського голови поліпшити зміст проєкту нової структури. Вчора ввечері, 22 грудня, на сайті з’явився вже другий поліпшений варіант цього документу.

Але, цей варіант, на думку членів Громадської ради, поки що зберігає серйозні вади та потребує додаткового опрацювання.

НАЯВНІ ПРОБЛЕМИ, ЩО ПОТРЕБУЮТЬ ДООПРАЦЮВАННЯ:

Найголовніше, в запропонованій структурі відсутня інформація про структурні підрозділи та кількість штатних одиниць. В схемі даються лише новостворені департаменти та самостійні управління без необхідної деталізації.

Нагадаємо, подібна деталізація до рівня управлінь, відділів та секторів із зазначенням кількості штатних одиниць у організаційних структурах є управлінським стандартом, який у тому числі забезпечує зрозумілість процесу виконання повноважень органів місцевого самоврядування.

Наведемо лише один приклад. Так, планується перетворити відділ громадських зв’язків у Департамент у справах із ЗМІ та зв’язків із громадськістю.

Цей відділ зараз складається з двох секторів. Тепер буде цілий Департамент у справах ЗМІ та зв’язків із громадськістю. Невідомо, з яких управлінь, відділів та секторів буде складатися цей департамент. Скільки в ньому буде штатних одиниць. Вся ця інформація зазвичай наводиться в організаційній структурі. Й навіщо таке серйозне укрупнення існуючого відділу.

Нагадаємо, що на сьогодні засоби масової інформації є відокремленні від органів влади та місцевого самоврядування й, тому, не зрозумілим якими «справами ЗМІ» буде опікуватися цей Департамент.

ЩО ПРОПОНУЄМО:

Ми зараз не піднімаємо правові питання, наприклад, законність об’єднання в складі департаментів підрозділів з невідповідними функціями, не хочемо дискутувати про ефективність того чи іншого підрозділу, адже не бачимо їх наповнення та не знаємо їхніх повноважень.

Сьогодні стоїть питання щодо прозорості та зрозумілості нової структури.

Й головне питання: Яка необхідність у поспішному ухваленні частини стратегічного документу громади саме 24 грудня?

Його планують ввести у дію з 1 квітня 2021 року. Відповідно, ще є два – три тижні для його більш ретельного обговорення та детального опрацювання й ухвалення наприкінці січня.

Натомість, поспішність ухвалення недоопрацьованої структури може привести до репутаційних ризиків.

Виходячи з вищезазначеного, Громадська рада при Херсонському міському голові пропонує перенести розгляд цього питання на пленарному засіданні сесії 24 грудня, доопрацювати проєкт, провести його громадське обговорення та ухвалити в січні одночасно із відповідними змінами до бюджету» - йдеться у повідомленні Олександра Мошнягула.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: