Херсон °C

В розробці проекту Статуту міста Херсона допоможе Рада Європи

Новости » Общество
0

Процес створення нового Статуту Херсонської громади зрушився з місця. На днях відбулась зустріч секретаря Херсонської міської ради та

з майбутніми членам робочої групи по створенню нового Статуту міста.

В розробці проекту Статуту допоможе Рада Європи.

Про це повідомляє представник громадської ради Олександр Мошнягул.

«Найближчим часом очікується відповідне рішення цієї поважної установи. Якісна експертна підтримка важлива завжди, а тут, і ще одна цікава інформація, від Ради Європи нам буде допомагати відомий національний експерт, керівник Українського Національного Центру політичних досліджень Максим Лациба . Він має великий досвід роботи над статутами в різних містах України.

Міський голова Найближчим часом має затвердити розпорядження про робочу групу, і вона почне працювати офіційно. Незабаром (приблизно за тиждень) до Херсону має завітати Максим Лациба. Планується що він зустрінеться з міським голово та з громадськістю, і під час цих зустрічей буде обговорений алгоритм роботи над Статутом. Адже по цьому питанню поки що немає повної ясності, а деякі моменти викликають живий інтерес у представників громадськості.

Новий Статут місту потрібен вже «на вчора». Алгоритм його розробки має бути ефективним але швидким. Місто не може довго залишатись без Статуту, адже фактично створена нова громада, і юридично колишній Статут втрачає чинність. На мою особисту думку вже в березні депутати мають розглядати новий документ.

При чому весь Статут, в повному обсязі, з усіма можливими додатками, особливо тими що стосуються процедур демократії участі. Херсон має великі традиції місцевої демократії. Звичайним явищем в останні роки стали ефективні громадські слухання та загальні збори, в місті активно працюють органи самоорганізації населення, впроваджені перші місцеві ініціативі, вже 6 років ефективно працює громадська рада при Херсонському міському голові тощо. За потреби, херсонські активісти можуть поділитися корисним досвідом з активістами будь якого міста України. Тому зволікати по цим питанням сенсу жодного, переглядаємо застарілі норми, опрацьовуємо пропозиції експертів і рухаємось далі.

До того ж, старий Статут, який працював в місті 17 років, не дивлячись на всі зауваження, був не поганим. Він може бути взятим за основу при розробці нового документу. Громадська рада кілька разів готувала пропозиції, які б удосконалили документ, але колишній міський голова постійно їх ігнорував. Сьогодні можна підняти всі пропозиції, врахувати пропозиції та новели експертів та рухатись до затвердження нового документу.

17 грудня в Херсоні відбувся ІX "Форумі розвитку громадянського суспільства 2020 "Імунітет до ілюзій" на якому відбулась дискусія щодо бачення громадськістю нового Статуту. Учасники Форуму, представники різних об’єднань та коаліцій (Громадська рада при міському голові, Громадська Платформа Херсону та Форум «Синергія Херсону») затвердили резолюцію, одним з пунктів якої була пропозиція взяти за основу саме старий Статут міста.

І ще одне питання, залучення до розробки нового документа широкого кола громадськості, громадських експертів з питань місцевого самоврядування, яких в місті чимало. Робоча група буде невеликою, вона скоріше буде тільки модерувати процес, такий собі місток між владою та громадськістю. Необхідно створити майданчик для широкої громадської дискусії, залучити всіх хто бажає висловити свою думку та надати пропозиції.

Це все завдання найближчого часу, повторюю, зволікати з прийняттям Статут часу немає. Сподіваюсь, що робота над новим документом буде ефективною і будь які особисті інтереси не встануть на цьому шляху» - пише Мошнягул в соціальній мережі..

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: