Херсон °C

Практичні поради: коли дитині і батькам потрібен психолог

Новости » Общество
0

Коли дитині і батькам потрібен психолог?

Практика спілкування з батьками рясніє такими «вічними» питаннями:

• Що робити, якщо дитина постійно б'ється і лається?

• Як ставитися до дитячої брехні?

· Моя дитина краде гроші на азартні ігри. Як бути?

• Як впоратися з агресивною дитиною?
• Як змусити дитину слухатися і підкорятися?
• Що робити, якщо дитина сором'язлива і тривожна?
• Як позбавити дитину від страхів і нічних кошмарів?
• Як бути, якщо у дитини труднощі з навчанням і поведінкою в школі?
• Моя дитина дуже нервова. ЇЇ треба лікувати чи виховувати?
• Підліток йде з дому. Що робити?
• Не можу впоратися з дуже рухливою і активною дитиною.
• Моя дитина стала залежною від комп'ютера і закинула навчання.
 Це далеко не повний перелік проблем, з якими стикаються батьки в процесі виховання. Але найголовніше для них питання: чи може їм допомогти психолог? Безумовно, може. Вирішити всю цю масу батьківських проблем, допомогти дитині впоратися зі своїми емоційними труднощами, навчитися вести себе ефективно, підвищити самооцінку, перемогти найсильніші страхи - все це завдання психолога, який працює з дітьми та батьками.
 Головне - це зрозуміти, що такі проблеми є не тільки у вас, і що психологічна наука давно знайшла ефективні способи корекції будь-якої негативної поведінки так званих «важких» дітей. Існують психофізіологічні особливості розвитку дитячого організму, про які батьки мало обізнані. Якщо вам пощастило, і ваша дитина не доставляє вам багато клопоту, то це вам і не потрібно. Але коли труднощі виникають, треба перемогти свою гординю («Я розумію більше будь-якого психолога»), подолати інертність, консерватизм («Та чим вони мені можуть допомогти!») і звернутися до фахівця. Адже коли у нас болить серце, голова, зуб, ми йдемо до лікаря. І не вважаємо це принизливим і ганебним. А якщо хворий орган - це душа? Займатися самолікуванням надзвичайно небезпечно. Особливо якщо мова йде про дитину, чия психіка тільки формується і дуже нестійка. Небезпека полягає не тільки в тому, що дитині дуже погано зараз, і вона своєю негативною поведінкою просить про допомогу, просто кричить: «Мені погано! Я в розпачі! Я хочу бути хорошим! Зрозумійте мене! Допоможіть мені впоратися! » Але ще більш небезпечні наслідки цих дитячих проблем в майбутньому: у підлітковому віці чи навіть у дорослому житті.
 Брехня, лінь, грубість, нахабство, замкнутість, егоцентризм, ворожість, підкреслена безтурботність, демонстративна наївність, інфантилізм, агресивність, тривожність, страхи, низька самооцінка - навряд чи ці якості будуть сприяти досягненням і успішності в житті. Більш того, дитячі проблеми, якщо їх не скорегувати вчасно, можуть перерости в нервові захворювання, фобії, інші невротичні реакції. Загострені риси характеру закріпляться і стануть стійкими. Ось чому багато дорослих схильні до депресій, страждають залежностями (алкогольна, наркотична, ігрова), болісно переживають невдачі, не вміють справлятися з труднощами і змінами в житті, не хочуть брати на себе відповідальність за своє життя, а в своїх бідах звинувачують увесь світ. Ось чому у нас так багато випадків підліткового суїциду, потрапляння молоді в релігійні секти, участь у небезпечних іграх в інтернеті. Психічне здоров'я нації погіршується з кожним роком. І це коли психологів у нас вже досить, щоб надати допомогу вчасно. Причому це якраз той випадок, коли батькам краще перестаратися, ніж проігнорувати проблему.
 Часто виявляється, що треба коригувати поведінку не дитини, а батьків. Або необхідно працювати одночасно з усіма членами сім'ї, вносити поправки в їх методи виховання, в стиль взаємин з дитиною, коригувати їх особисті невротичні реакції. Сімейна терапія дітей та батьків виявляється набагато ефективнішою. Діти і батьки вчаться краще розуміти один одного, рахуватися з потребами і думкою іншого, ефективно спілкуватися та встановлювати емоційний контакт. Батькам треба освоювати способи ефективного спілкування з дітьми: правильно слухати дитину, уникати ситуацій і конфліктів примусу, знаходити шляхи до безконфліктної дисципліни, визначати причини неслухняності дітей і правильно вести себе в конфліктних ситуаціях. Це дозволить перейти від «холодної війни» з дітьми до встановлення з ними глибокого взаєморозуміння. Бути батьками – найважча професія. Потрібно підвищувати свою батьківську компетенцію, як у будь якій іншій сфері діяльності. «Проблемні», «важкі», «неслухняні» діти, так само, як і діти «забиті», «з комплексами» - завжди результат неправильно сформованих відносин у сім'ї, відсутності у батьків знань з дитячої психології і навичок спілкування. Світова практика психологічної допомоги дітям і їх батькам доводить, що навіть дуже важкі проблеми можна вирішити, якщо відновити сприятливий стиль спілкування та засвоїти навички гармонійного виховання. Заняття з психологом будуть корисні і тим, хто хоче уникнути проблем з дітьми в майбутньому, а також тим, хто тільки готується стати батьками. А в кінцевому підсумку це допомагає батькам зберегти своє здоров'я і здоров'я своїх дітей. Для цього і потрібна дітям і батькам психологічна підтримка фахівця. І пам’ятайте: «Лікує тільки любов» (Фрейд).

 

Павловська Людмила, практичний психолог, член Української спілки психотерапевтів (УСП)

  
			
            
            
            
             
    

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: