Херсон °C

На Херсонщині обговорювали, що робити з низькими зарплатами вчителів

Общество, Экономика
0

На запрошення голови Херсонської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Людмили Кучерявої та начальниці управління освіти і науки обласної державної адміністрації Тетяни Юшко ректор ХДУ, депутат Херсонської обласної ради Олександр Співаковськи взяв участь у Zoom-нараді з обговорення актуальних питань розвитку освітньої галузі області. Про це він повідомляє на своїй сторінці у фейсбук:

«Учасниками були керівники місцевих органів управління освітою та представники первинних профспілкових освітянських організацій.

У своєму виступі наголосив на необхідності на всіх рівнях впроваджувати інструменти мотивування педагогів працювати у школі та давати якісні знання дітям. У 2017 році, як народний депутат, розробляв та голосував за базовий закон про повну загальну середню освіту. У ньому ми чітко прописали механізм збільшення базового окладу вчителя, поступово до 2023 року. Ми прив’язали його до прожиткового мінімуму. Відповідно у 2019 році була запущена постанова Кабміну, яка виконувала цю норму закону. На жаль, її дію відтерміновано, тому ми маємо ситуацію, коли базовий оклад вчителя менше мінімальної заробітної плати. Тоді як за законом, зарплата вчителя-початківця вже у цьому році мала б бути на рівні 8000 грн, досвідченого педагога – мінімум вдвічі вище. Але цього не сталося. На жаль.

З іншого боку, про мізерні зарплати вчителя чують випускники шкіл та студенти педагогічних спеціальностей. За такого стану речей вони тричі подумають, ніж йти вчитися у виш, а потім працювати у школі. Отже, якщо університет не буде набирати вчителів, то нема кому буде викладати у школах. Це шлях до повної стагнації області та системи освіти. Економія на вчителях закінчується вкрай погано для всієї України.

Що можемо зробити? Як депутат обласної ради та голова комісії з розвитку людського капіталу за підтримки профспілок та вашої згоди можу ініціювати відповідні звернення до Верховної ради, Кабінету Міністрів щодо впровадження гідної мотивації для вчителя. Одночасно разом ми можемо ефективно використати механізми, які є на рівні області. Маю на увазі наповнення життям обласної програми «Розвиток людського капіталу на 2017-2023 роки». Вона дозволяє вчити на пільгових умовах фахівців дефіцитних спеціальностей, серед яких, звичайно, є й вчителі. Саме зараз обласна державна адміністрація разом з обласною радою розробляють зміни до цієї програми, розширюючи спектр спеціальностей, за якими можна здобувати освіту. Відповідно буде збільшено й коло вишів, які можуть надавати освітні послуги.

Звернувся до освітян із проханням вносити свої пропозиції стосовно того, як можна захистити вчителя, мотивувати молоду людину вчитися й працювати у своїй громаді. Закликав уважно поставитися до формування освітньої мережі області. Співпраця вкрай важлива, якщо ми турбуємося про майбутнє Херсонщини».

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: