Херсон °C

Видужати від коронавірусної хвороби недостатньо - потрібна реабілітація

Новости » Общество
0

Коронавірус поселився на планеті Земля і як будь-який вірус нікуди з неї не дінеться. Люди хворіють і часом вдруге, а то і втретє. Тому все більше точиться розмов навколо такого поняття як постковідний синдром. Простими словами, це - тривалість проявів і симптомів, яка по часу має 12 і більше тижнів від початку захворювання. І нині не існує схеми медикаментозного лікування такого стану. А організму необхідне відновлення, відтак – реабілітація. Як це відбувається в КНП «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша» у розмові з завідувачем відділення амбулаторної реабілітації поліклініки № 2 Завгородньою Ларисою.

-У першу чергу пацієнти, які перенесли захворювання, скаржаться на порушення роботи респіраторної системи. Дехто відмічає збої у серцево-судинній і нервовій системах, що виражається у вигляді слабкості чи порушенні сну, навіть при нетяжкому перебігу коронавірусної хвороби. Часом йдеться про порушення пам’яті.

-Отже, виходить, що перемога над хворобою означає, що людина вижила і треба ще поборотися за повернення до якісного ритму життя?

-Так, наслідки можуть бути настільки серйозними, що вимагатимуть ще тижнів та місяців реабілітації, бо новий вірус вражає не лише легені, але і серцево-судинну систему, і систему травлення, сечову і нервову систему пацієнта.До інших тривалих наслідків коронавірусу відносяться: синдром вірусної втоми, порушення м’язових функцій - зниження м’язевого тонусу, розлади функції органів травлення і низка проблем із психічним здоров’ям, зокрема, депресія, безсоння і різні зміни когнітивних функцій. Дані про наслідки коронавірусної хвороби ще довго будуть збиратися, аналізуватися, але вже зараз відомі основні ускладнення, які можуть чекати пацієнтів, які перенесли коронавірусну інфекцію: зниження дихальної функції - задишка, нестача повітря, сухий рефлекторний кашель; загроза легеневого фіброзу - стан, при якому легенева тканина замінюється на сполучну. В результаті легенівтрачають здатність захоплювати кисень, розвивається дихальна недостатність. Імовірність ураження судин міокарда, нирок та інших органів - COVID-19 викликає запальні процеси в ендотелії судин, що призводить до порушення мікроциркуляції. В першу чергу страждають органи з великою кількістю капілярів. Депресивні стани від пережитого стресу, порушення процесів засинання та загострення хронічних захворювань.

-Ларисо Миколаївно, як Ви гадаєте, кому безумовно потрібна реабілітація?

-Сьогодні більшість лікарів світу стверджують, що реабілітація після перенесеної коронавірусної хвороби потрібна всім - і тим, хто переніс в легкій формі і тим, хто хворів тяжко.

Деякі пацієнти приходять в норму швидко, а для інших коронавірус може стати початком тривалих проблем зі здоров’ям. Вік, стать і супутні хвороби збільшують ризики зі станом здоров’я в майбутньому. А швидкість відновлення залежить від інтенсивності та тривалості проведеного лікування.

Людина, котру виписали з лікарні або така, що отримала лікування вдома, ще не є повноцінно здоровою, далі потрібно пройти шлях реабілітації, шлях остаточного одужання та соціальної адаптації.

-Що Ви можете запропонувати у Вашому відділенні і що порекомендуєте пацієнтам, які перехворіли на ковід?

Відділення амбулаторно-медичної реабілітації поліклініки №2 КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» має всі умови для надання реабілітаційної допомоги пацієнтам, у тому числі і таким, які перенесли COVID-19. З цією метою додатково розроблено програму реабілітаційних заходів із пріоритетом відновлення дихальної системий толерантності до фізичних навантажень. У відділенні є нова фізіотерапевтична апаратура, зал ЛФК, кисневі коктейлі, масаж. Крім цього людина повинна серйозно поставитися до відновного процесу і не поспішати входити в звичайний ритм життя.

-А вчасно розпочата реабілітація дозволить швидко і в максимальному обсязі повернути звичний спосіб життя?

-Так, наша програма реабілітації - це реабілітація, яка проводиться амбулаторно під чуйним контролем цілої команди експертів відновної медицини.І це допоможе швидко відновити дихальну систему, зміцнити імунну, серцево-судинну системи; підвишити активність і повернутися до звичного життя.

-Для бажаючих пройти реабілітацію, Ваші послуги?..

-На сьогоднішній день платні. Апаратна фізіотерапія не входить до пакетів НСЗУ про надання безплатної реабілітаційної допомоги. Тому такі види послуг надаються на платній основі. Отож, пацієнт отримує направлення від сімейного лікаря на реабілітацію та особисто оплачує необхідні послуги. Але їх вартість доступна для містян. До нас можна звернутися за адресою: м.Херсон, вул.Тираспольська 62, відділення амбулаторно-медичної реабілітації поліклініки №2 КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша», ІІ поверх, кабінет 218 або за тел.(0552) 22-64-93.

-Дякую за розмову.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: