Херсон °C

Чи є шанси у Херсона змінитися. Про візит до Маріуполя

Общество, Экономика
0

Нещодавно, і це багато моїх друзів помітило, я разом із співзасновником ГО «Єдиний Щит», правозахисником, адвокатом Юрієм Сначовим відвідали місто Маріуполь в Донецькій області. Відвідали ми місто на запрошення нашого земляка, поета і військовослужбовця Віктора Залевського. Кожного разу, приїжджаючи на декілька днів у Херсон, Віктор, що називається «продзижчав всі вуха», як розвивається Маріуполь, і що про це має знати Херсон.

Тож, підібравши декілька днів, аби відвідати представників влади, військовослужбовців та ще й потрапити на святкові урочистості до Дня визволення Маріуполя від російських загарбників, ми вирушили в дорогу.

Подолавши більше 400-т кілометрів дороги, і скажу відверто, в більшості випадків вона потребує ремонту, але тільки-но ми заїхали в місто, я зрозуміла – безсонна ніч, і подолані кілометри того варті.

В цій статті я хочу розповісти, як місту, за 20 км від якого війна – вдається розквітати.

Перш ніж говорити, що там працюють металургійні заводи, чи більша площа – памятайте, що розвиватися Маріуполь почав тільки за останні роки, заводи там були і раніше. Людям, що впевнені, що то держава – основний спонсор економічного і інфраструктурного прориву, не забувайте – держава не дає кошти на сучасні зупинки, міський транспорт, реконструйовані міські парки та вимиті сміттєві баки…

Так, уявіть – баки для збирання сміття у Маріуполі миють кожні 10 днів. І в це можна було би не повірити, якщо би в очі не кидалася охайність та чистота. На вулицях Маріуполя на власні очі бачила, як з ранку до пізнього вечора працюють комунальники. Вони миють, підмітають, доглядають за зеленими насадженнями.

Про враження від інфраструктури напишу пізніше. В цій статті – наше спілкування із заступником міського голови з соціальних питань Олександром Олександровичем Кочуріним. До речі, про зустріч з представниками влади виявилося домовитися просто. Єдине, що під час нашого приїзду сам міський голова Бойченко Вадим Сергійович (перебуває на посту другу каденцію) був у відрядженні. Тож спілкувалися із його заступником - Олександром Олександровичем Кочуріним.

Коротко про якого ми дізналися: народився 20 березня 1987 року в м.Донецьк, громадянин України. Освіта: У 2009 році закінчив Донецький національний технічний університет. Кваліфікація «Економіка підприємства». Додаткова освіта: 2016 рік - Школа мерів Пройшов кар’єрний ріст від слюсара механо-складальних робіт до економіста підприємства, начальника бюро організації праці та заробітної плати.

Про бюджет, за рахунок якого живе Маріуполь (до речі Херсон має бюджет до 4-х млр грн на 300 тис. населення). Розповідає Олександр Кочурін:

«Треба дивитись сукупні показники – кількість населення та бюджету. Кількість населення нашого міста – близько 500 тис. населення, також до 100 тисяч тимчасово переміщених осіб з окупованих територій, яких ми називаємо «нові маріупольці». Це все люди, що тут працюють і сплачують бюджет, це близько 4 млр гривень на рік, також ми залучаємо додаткових коштів до 1 млрд грн. Тож 5 млрд гривень на рік, саме цими коштами оперує місто. Але ж ви розумієте: оперувати можна по-різному. Ми виходимо з того, що є позиція міського голови Вадима Сергійовича Бойченка – щоб цей бюджет був не бюджетом проїдання, а бюджетом розвитку.

Це означає, що маємо їх витрачати не на комунальні підприємства, ні на заробітні платні. Ми маємо ефективно їх використовувати та спрямовувати на розвиток. Це кошти на ремонт дитячих садочків, шкіл, реконструкція парків, обладнання прибудинкових територій та інше».

Чи є шанси у Херсона змінитися. Про візит до Маріуполя

Чи є шанси у Херсона змінитися. Про візит до Маріуполя

Чи є шанси у Херсона змінитися. Про візит до Маріуполя

 

Соціальна сфера, те що відчувають люди

«Напрямок освіта є на першому місці щодо витрат – і на розвиток, і на утримання. Навіть обігнали побутово-комунальні питання. В цьому році на піку перебувало 9 закладів освіти в капітальному ремонті від підлоги до даху. Це надзвичайне переродження, це бачать діти, бачать батьки. Також майже всі лікарні охоплені ремонтами. Ми витримали виклик, адже частина Донецька була окупована, а раніше всі хворі з інфарктами з Маріуполя швидкою їхали до Донецька. На це витрачали в цілому годину шляху, всі встигали. Але з окупацією траса була зруйнована, до Запоріжжя – три з половиною години. Тож ми втрачали людей. Наш основний виклик на той момент – побудувати кардіологічний Центр. Такий Центр було з нуля побудовано, і на сьогодні рятує тисячі людей».

Як поповнюється бюджет?

«Один із ключових моментів, левова частка – це податки від заробітної платні, податки сплачені ФОПами, податок на землю, податок на нерухомість, акцизного збору та інші.

Туризм поки залишається викликом. Так ми почали працювати, другу каденцію з міським головою, але ж він каже: «Я, як новий мер, півроку» (посміхається). Але ж перша каденція була спрямована на комунальні послуги та муніципальні сервіси. Це означало, що ми мали привести місто в порядок, навести лад в місті, щоб було чисто на вулицях, довести до розуму місця, де люди відпочивають, довести до ладу комунальні підприємства.

А ось друга каденція – це напрямок «Маріуполь туристичний». Тож це наш основний виклик: запропонувати себе Україні, як туристичне місто. Щоб відпочити, поки приїжджає 100 тисяч людей на рік, з робочих питань – наше місто відвідує біля мільйона людей.

Зараз проводимо зустрічі. Розглядаємо наразі поради мера Батумі, котрий розбудував це чудове місто. Амбітна наша ціль – п’ять мільйонів туристів на рік.

Чому ми говоримо про цю цифру? Бо коли населення Батумі складало 150 тисяч населення, місто приймало 1,5 млн туристів».

Юрій Сначов, як правозахисник, в минулому працівник правоохоронних органів поцікавився: «Міський голова жорстко ставиться до подолання корупційних складових у роботі мерії, щоб не розкрадався міський бюджет? Нам навіть розповіли, що призначено спеціальну людину, котра не дає це робити, чи дійсно це так?»

«Дійсно, наш міський голова ставиться серйозно до цих питань. У нас є нетиповий для всіх міст уповноважений щодо питань безпеки. Чому введена була така посада: бо маємо особливе місце розташування, проводиться координація дій структур, що нас охороняють, і другий обов’язок, котрим був наділений міським головою і міською радою – це саме питання захисту бюджету.

Бо одна справа, щоб цей бюджет був, інша справа – щоб його захистити. Реально, там де можна, зекономити, зберегти. Також звертаємо увагу на закупівлю товаро-матеріальних цінностей, на якість проведення робіт. Також контролюються ціни, щоб не було завищення. Бо це ті кошти, що ми втратимо. Колеги працюють максимально ефективно. Один з основних прикладів: коли ми закуповували медобладнання, ми придбали його за 18 млн грн, а в інших містах, ми спостерігали, придбали за 25 млн грн. Одне і те ж, підкреслюю…»

 

Маріуполь – українське місто

Чи є шанси у Херсона змінитися. Про візит до Маріуполя

(Херсонська делегація на Дні святкування визволення Маріуполя)

 

«Ми замовляли спеціальне дослідження з опитуванням: «Чи пишаєтесь ви, що живете в Маріуполі?» В 2015 році цей показник складав не більше 25 %, які казали, що пишаються тим, що живуть в Маріуполі, то на сьогоднішній день – це 70%. Такі результати маємо за п’ять років. Показником також є те, що на День незалежності України котрий рік поспіль на свято виходить від 50 тисяч містян, коли до цього це свято не відвідувала така кількість людей…

Щодо святкування Дня визволення Маріуполя – воно для кожного емоційне по-своєму. Бо хтось в ті дні втратив свою близьку людину, для когось зруйновані будівлі, що маємо ще відновити, є символами, котрі хочеться стерти з пам’яті, кожен несе своє. Але це все підводить до одного – український прапор над Маріуполем».

Про команду міського голови

«Кожного року у нас відбуваються стратегічні зустрічі, коли кожен заступник міського голови захищає свою програму дій на рік, що наступає, і розповідає про Програму на 5-ть років та свої амбітні цілі.

Це не дає нікому, хто скільки б років не працював разом з міським головою, шансу послабитися. Кожного разу цілі мають бути амбітними.

Змагання між собою нам не заважає бути однією командою для досягнення гарних результатів у роботі. У нас в команді працює вісім заступників по конкретних питаннях. Працюємо злагоджено, за результати, що маємо – за них не соромно, дивитись в очі людям – теж не соромно. Не в рожевих окулярах ходимо, знаємо, що ще і де робити. Розуміємо це, все не за один день, але плани є…»

Детально прямий ефір зустрічі можна переглянути за посиланням

https://www.facebook.com/khersonduringtheday/videos/202266488419676

Про чисті площі, реконструйовані парки, найбільший ЦНАП в Україні, про доступний та сучасний міський транспорт в наступному матеріалі…

Спілкувалися Тетяна Дергачева та Юрій Сначов (додаємо фото власні та з архіву Віктора Залевського)

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: