Херсон °C

Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв

Общество, Культура
0

Продовжую розповідати про проект «Мандруй Україною» в рамках Півдня України: Одеса – Миколаїв - Херсон.
Цього разу акцентую на туристичних принадах сусіднього Миколаєва. Подібну подорож я б рекомендувала цінителям історичних знахідок та великим мрійникам. І ось чому…
Зустріли журналістів в центрі Миколаєва. Практично у будівлі міської ради нам та туроператорам презентували перший у Миколаєві Туристично-інформаційний центр та інноваційні туристичні продукти. За задумкою представників влади таким чином буде легше реалізувати у тісному зв’язку з бізнесом, туроператорами основне завдання - привабити туриста.

Тут же було презентовано проект «3D анімовані історичні об’єкти», який представила громадська організація «Мрій Дій». З реалізацією цього проекту можна побачити динамічні 3D – моделі історичних пам’яток міста різних часів. Також було презентовано проект «Перше VR місто – 3D Миколаїв». Одягаєш VR -окуляри і перед тобою все місто. Організатори обіцяють, що з часом це можуть зробити всі бажаючі.

А от уже відомий бренд у Миколаєві ми змогли і продегустувати: авторський торт «Миколаївський Наполеон».
Бувший політтехнолог, а нині кондитер і переможець солодкого реаліті-шоу «Король десертів» Олег Чередниченко розповів свою історію та пригостив нині візитівкою Миколаєва - смачним «Наполеоном» та іншими видами солодощів.

Для поціновувачів археологічного багатства: Городище епохи пізнього бронзового віку «Дикий Сад»

Археологічна пам'ятка «Дикий сад» - місце проживання людей періоду пізньої бронзи (1300 - 900 рр. до нашої ери). Історики Миколаївщини стверджують - це єдине степове поселення тієї епохи, знайдене в Україні. Нам розповіли, що Городище зародилося за 500 років до заснування грецького міста-держави Ольвії і проіснувало більше 300 років. Тож «Дикий Сад» - єдиний зі збережених пам'яток чорноморського міста-порту часів легендарної Трої і Троянської війни.
Всі бажаючі сьогодні можуть поблукати відтвореними вуличками того часу, дізнатися, яким був тогочасний побут.

На території цієї ж туристичної локацііі нас познайомили з традицією приготування на вогнищі Матвіївського зеленого борщу з бичками та частування гостей.
Варто зазначити, що саме цей борщ є візитівкою міста, адже з давніх-давен місцеві рибалять. І навіть на реконструюваній площі перед річковим вокзалом встановлено чудовий арт-об’єкт, який можна побачити на світлинах не тільки жителів міста, але й гостей.

Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв

Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв

 


Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв

Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв


 

 


Знову ж таки для поціновувачів історіі: звичайно варто відвідати Краєзнавчий Музей «Старофлотські казарми». Але є там родзинка і для мрійників, а ще для тих, хто з дитинства захоплювався будівництвом залізної дороги, маленьких будиночків. Хочу зупинитися саме на сучасній виставці, бо її вже відвідали більше десяти тисяч людей, мандрівники із 40-ка країн світу. Багато із відомих людей навіть залишили своє побажання для організації цієї виставки.

Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв


Тож, до вашої уваги – унікальна інтерактивна залізниця «DREAM CITY». Місто мрії - так назвав її Андрій Шинкаренко разом зі своєю командою.

В основі виставки ви побачите приватну колекцію, котру колекціонер та краєзнавець Андрій Шинкаренко разом із своїми рідними та друзями збирав понад 30 років.
Як каже пан Шинкаренко, він хотів організувати виставку на декілька місяців, але популярна вона вже роки. До речі, змодельоване містечко оживе прямо перед вашими очима.
Приблизна вартість моделей сягає понад мільйон гривень.
Але, за словами організаторів, цінність її в тому, що кожна мрія має збуватися, а інтерактивна виставка є моделлю міста, в якому б хотіли жити миколаївці.

Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв

Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв

 



Якщо романтика, то обов’язково джаз на воді
Приємна атмосферна прогулянка на воді, живі мелодії джазу таки залишать у вашому серці відбиток про цю прогулянку. Ще у 2017 році один з кращих джаз-оркестрів України Performance BIG BAND Володимира Алексєєва започаткував унікальний проект «Джаз на воді»: справжній концерт невід’ємний від річкової прогулянки на комфортному теплоході.
Повірте, саме тут - блюзові тони неперевершені.

Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв



Якщо ви вже вдень побували у Миколаєві, то обов’язково залишіться, щоб пожити «зірковим життям»
Вся справа в тому, що миколаївці можуть похизуватися найстарішою у Східній Європі астрономічною обсерваторією. Вона внесена до попереднього списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв

Туристів запрошують в атмосферний Миколаїв

 


Уявіть тільки собі, цього року Миколаївська астрономічна обсерваторія вже відсвяткувала 200 років.
Нас гостинно зустрічають працівники обсерваторії і відразу бідкаються, що організатори туристичного туру передбачили мало часу, адже зіркове небо може нам розказати багато чого…
Не гаючи ні хвилини, аби потім наші колеги встигнули на київський потяг, ми справді поринули у неймовірну атмосферу зірок, науки та любов до тієї ж таки науки.
Якщо декілька слів, то на великій території в центрі міста, до речі, були спроби від хапати частину земель, але миколаївці відстояли, приходилось їм не рідко звертатись за допомогою навіть до Презиентів країни. Тож відстояли, Слава Богу, і наразі всі бажаючі можуть між столітніми деревами вивчати зіркове небо. Сама обсерваторіябула заснована з метою забезпечення Чорноморського флоту та навчання морських офіцерів астрономічним методам орієнтування. З часом тут була створена служба точного часу. Науковці закладу стверджують, що саме вона протягом 64 років залишалась передовою на континенті.
Сьогодні ж тут функціонує 8 обсерваторій, в яких науковці проводять дослідження.
Продемонстрували нам і 5 телескопів. Саме із найбільшого ми мали змогу споостерінати за зірками. Поділюсь: відчуття неймовірні, коли ти піднімаєшся в одну із обсерваторій, і просто над твоєї головою неначе під хрипіт всієї споруди відкривається дах, і перед очами нічне зіркове небо. Якщо навіть ви не науковець, і ніколи раніше навіть і не думали милуватись нічним небом, то поспішайте: бо осінні зорепади теж є. І вони точно вплинуть на здійснення ваших мові. Якщо серйозно - екскурсія неймовірно захоплююча, вона нагадує людству про існування Всесвіту, можливість його зберігати, або ж знищувати один одного.
Та й самі працівники Миколаївської обсерваторії впевнені, що заклад приваблює відвідувачів не тільки своїми досягненнями та науковими розробками, а так званим місцем сили, бо за весь період в 200років ( війни, революції, голод, реформи) обсерваторія практично не зазнала впливу часу.
Залишаються беззаперечно цінними і дослідження обсерваторії, роботи науковців сьогодення - у тісному зв’язку із вченими світу. Тож якщо ваше захоплення: астероїди, космічне сміття, життя планет та їх вплив на всю галактику.

 

Тетяна Дергачева

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 2+2
Ответ: