Херсон °C

Малицька Алла: я пишаюся своїми співробітниками

Общество, Здоровье
0

Лікарня Карабелеша: тут вакцинують, лікують і реабілітують.

Антиковідна вакцинація в Україні у розпалі. З липня зняті всі обмеження — вакцину може отримати будь-хто з дорослих. ІІ вже від літа українці отримують так звані COVID-сертифікати - документи міжнародного зразка з підтвердженням, що їхній власник чи власниця не є носієм коронавірусу. Повна вакцинація — наразі фактично двері у світ. Та останнім часом відповідно до законодавчих документів для українців це ще й дає право працювати, а не перебувати на карантині. Особливо актуальним стало щеплення восени, коли загострюються різні вірусні інфекції.

Як провадять вакцинальну кампанію медичні підрозділи КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша», чи готові приймати хворих на коронавірусну хворобу і як допомагають людям реабілітуватись після одужання – у розмові з генеральною директоркою підприємства, депутатом Херсонської міськради Малицькою Аллою.

- Що стосується вакцинації, то колектив нашої лікарні не збавляє темпів. Щоденно щеплюється близько 500 мешканців м.Херсона, бувають дні, коли і 800. Отримує щеплення в основному доросле населення і хоч є рекомендації вакцинувати дітей після 12 років, то у нас ще немає такого досвіду. Активно працюємо з людьми так званої «групи ризику» - людьми пенсійноговіку, а це по місту майже 30 відсотків від всього населення обласного центру. А якщо врахувати, що вони мають ще й супутні хронічні захворювання, то ми вважаємо своїм прямим обов’язком з особливою увагою ставитися до цієї категорії осіб.

На жаль, ми спостерігаємо таку ситуацію: зацікавленість вакцинуватися проявляють люди середнього віку, молодь, яка від’їжджає за кордон на роботу чи відпочинок. Нині багато освітян звертаються з бажанням вакцинуватися, щоб не заважати навчальному процесу.

У нас є всі види вакцин, крім Модерни. Сімейні лікарні активно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з пацієнтами. Тож люди щеплюються і, на щастя, випадків, коли з важкими наслідками перенесли вакцинування, у нашому районі не було.

Хочу звернути увагу херсонців на те, що при спілкуванні з колегами лікарень, які надають медичну допомогу ковідним хворим в стаціонарних умовах, з’ясовується, що вакцинованих хворих небагато. Якщо хтось із вакцинованих і захворів, то він, як правило, не потрапляє в реанімацію. Жоден з таких пацієнтів не потребував підключення до апарата штучної вентиляції легень. Гадаю, це дуже вагомий аргумент для того, щоб пройти щеплення. Бо вакцина – найкращий метод профілактики. І не треба довіряти неправдивій інформації про якесь «чіпування» населення, штучне загострення хвороб. Наприклад, наші медики, які працювали в перепрофільованих відділеннях і на власні очі бачили випадки тяжкого перебігу коронавірусної хвороби, відразу при першій можливості вакцинувалися, аби не поповнити сумну статистику захворюваності, а то й смертності.

- Алло Павлівно, захворюваність на Ковід-19 зростає в державі, регіоні, і Херсон також не виключення. Лікарня Карабелеша зараз перебуває в резерві по прийому на стаціонарне лікування хворих на цю хворобу. На скільки готовий медичний заклад до виконання цього завдання?

- Навесні лікарня була віднесена до «другої хвилі», але ми гідно вступили в боротьбу з лікування коронавірусної інфекції. У нас на стаціонарі було розгорнуто 270 ліжок і медики, які до цього часу не займалися лікуванням інфекційних хвороб, з поставленими завданнями справлялися на високому рівні. На сьогоднішній день ми – резервна лікарня і вже перебуваємо на межі відкриття перепрофільованих відділень на таку ж кількість ліжок. Вже розглядаємо гастротерапевтичне відділення, в якому почнуть приймати таких пацієнтів. І подбали про все необхідне: запаслися засобами індивідуального захисту персоналу, достатньою кількістю кисню. Влітку ми розширили технічні можливості системи постачання кисню. Тобто підготувалися на всі 100. Але, на жаль, колеги з лікарень, що вже лікують хворих, констатують той факт, що нині перебіг хвороби проходить у більш важкій формі. Тобто, пацієнти більш важкі - швидше стають кисневозалежними. Проміжок часу від початку захворювання і до часу госпіталізації значно скоротився. Ситуація ускладнюється тим, що в Україні почали хворіти діти.

Не можна говорити, що наша лікарня в резерві і знаходиться осторонь вирішення проблеми з лікуванням коронавірусних хворих. Це відбувається у поліклінічних умовах. Так, зараз під спостереженням сімейних лікарів в домашніх умовах лікується 370 херсонців. І це досить висока цифра. Самі розумієте, що у кожного з них є своє коло спілкування і цифра може катастрофічно зростати.

- Багато говориться про постковідні синдроми і необхідність проходження реабілітації після одужання. Відомо, що у Вашій лікарні цей процес також організований досить вдало.

- Протягом літа ми займалися реабілітацією як в стаціонарних, так і амбулаторних умовах. Задовго до коронавірусних проблем, у поліклініці № 2 було відкрито кабінет «Чисті легені», в якому широко застосовувалася киснева терапія. Тож спеціалісти вже добре навчені. А у відділенні пульмонології також розроблена програма по спостереженню за такими пацієнтами.

- Чи були відзначені медики, які працювали у надскладних умовах?

- Вже півтора року наші медики знаходяться на передовій. Я пишаюся своїми співробітниками. Адже і стаціонар, і поліклініки склали іспит на «відмінно» в екстремальних умовах роботи. По-перше, ми виконали свої зобов’язання перед працівниками, які надавали медичну допомогу в стаціонарі – у плані доплат до 300 відсотків, як того вимагала постанова Кабміну. По-друге, були окремі премії за результатами роботи.

Зараз у поліклініках люди працюють без вихідних. Обсяг чималий. Бо ж не тільки зробити щеплення, а ще й внести достовірні дані в електронну систему, перевірити все, щоб людина отримала свій сертифікат. Тож за результатами діяльності за 8 місяців знову будемо преміювати медиків. Це найменше, що може зробити адміністрація. І мені дуже хочеться, щоб херсонці відзначали напружений графік роботи медиків, були вдячні лікарям. На наших плечах велика відповідальність і ми це не тільки добре розуміємо, а ще й докладаємо всіх можливих зусиль для виконання свої місії гідно, щоб наші люди були здорові і щасливі.

- Дякую за розмову.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: