Херсон °C

«Клони», маніпуляції та псевдосоціологія: гаряча передвиборча осінь на Херсонщині

Общество, Политика
0

Гаряча передвиборча осінь на Херсонщині. Кандидатами у народні депутати по 184 округу з центром у Новій Каховці зареєстровані одразу декілька пар «клонів» – претендентів з співзвучним ім'ям та прізвищем. Серед них є і«двійник» кандидата від партії «Слуга народу» та голови Херсонської ОДА Сергія Козиря.

Як заявили у ЦВК, комісія нeє налeжнимcуб’єктом щодо надання оцінки і вcтановлeння, чи є цeпередвиборча тeхнологія, чи ні. Для цього компeтeнтні оpгани, тому члени комісії звepнулися до них для пepeвіpки в мeжах cвоїх повноважeнь.

Також було поширене сумнівне соціологічне дослідження щодо нібито передвиборчих вподобань жителів 184 округу Херсонщини. Опитування серед людей нібито проводило ГО «Придніпровський центр міжнародних досліджень та співробітництва».

За інформацією місцевих ЗМІ, жодних слідів публічної діяльності цієї організації, тим більше у сфері соціологічних досліджень, не виявлено. Немає такого виду діяльності і в реєстраційних даних ГО станом на 1.10.2021. Журналісти звернулися за вказаним у реєстрі номером телефону ПЦМДС, де з ними поспілкувався Павло Петров - колишній член цієї ГО. Він підтвердив, що організація давно не займається громадською діяльністю і була створена для підтримки ідеї співробітництва України і НАТО.Про жодні соціологічні дослідження ПЦМДС йому не відомо.

У самій партії, яка розповсюдила «соціологію», відмовилися оприлюднити докази проведеного дослідження. У коментарях на офіційній сторінці партійці відмовилися на прохання підписників надати посилання на офіційну сторінку «дослідження», мотивуючи це тим, що «компанія не веде свої сторінки в соціальних мережах, а дослідження проводилося для внутрішнього використання».Мовляв, «на скріншотах те, що відкрито для публічної сфери».

До речі, у розповсюджених замовних матеріалах у друкованій пресі партійці посилалися на експертну думку такого собі Віктора Пащенка – «керівника програм соціологічних досліджень ПЦМДС». Серед засновників ГО такого прізвища немає.

В той же час, за збігом обставин, людина з таким ім’ям та прізвищем є у базі псевдосоціологів. Так, відома історія дніпропетровського політолога та глави ГО «Агентство соціальних досліджень» Віктора Пащенка, який у жовтні2014року піарив ставленика Ахметова Олександра Григорчука і прогнозував його перемогу, однак той програв.У2015році на виборах мера Дніпропетровська занижував рейтинг конкурента екс-регіонала Олександра Вілкула — Бориса Філатова («УКРОП»).У2015році у ЗМІ часто коментував усе, що стосується Вілкула, при цьому постійно критикував Філатова.Зазвичай, псевдосоціологи та приховані піарники є пов'язаними між собою.

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: