Херсон °C

Олександр Співаковський: Університет третього покоління» - це не послуга, а майданчик, який дає суспільству сигнал

Новости » Общество
0

На комісії Херсонської обласної ради з питань соціального захисту під головуванням Михайла Романія депутати залучилися підтримкою проєкту створення «Університету третього покоління» на рівні області. Про це повідомляє депутат Херсонської обласної ради, ректор ХДУ Олександр Співаковський:

«Комісія рекомендувала Департаменту соціального захисту Херсонської обласної державної адміністрації вивчити можливість реалізації проєкту через заходи обласної програми соціального захисту людей похилого віку, осіб з інвалідністю, підтримки сім'ї, утвердження гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на 2020–2024 роки.

Разом з проректором з соціально-гуманітарної та науково-педагогічної роботи Херсонського державного університету Сергей Кузнецовна засіданні комісії презентували волонтерський проєкт, який з 2018 року діє в нашому закладі вищої освіти та спрямований на підтримку й соціально-психологічну адаптацію людей похилого віку.

Близько чотирьохсот молодих душею студентів пройшли на базі університету різноманітні курси та тренінги з психології, здорового харчування, цифрової грамотності, гімнастики, творчості, історії. У нас на педагогічному факультеті навіть є вокальний колектив «Беліссімо», який створили творчі пенсіонери!

Ми поважаємо ту роботу, яку з людьми похилого віку проводять територіальні центри системи соціального захисту, але переконані, що можемо дати дещо більше, ніж соціальна послуга. «Університет третього покоління» - це не послуга, а майданчик, який дає суспільству сигнал: всі люди потрібні, всім буде приділена увага, пенсіонери не мають бути сам на сам зі своїми проблемами та відчувати самотність. На прикладі того, як це працює в нашому університеті, ми гарантуємо налагодження комунікацій між людьми різних поколінь: людей похилого віку навчатимуть та супроводжуватимуть студенти, молоді викладачі. Ми змогли налагодити дієву комунікацію, протидіяти такому явищу як ейджизм.

До речі, університет не прийшов до депутатів з революційним рішенням, ми лише пропонуємо механізм реалізації принципу «навчання протягом життя», який впроваджується в усьому світі. Дякуючи підтримці депутатам Херсонської обласної ради вдалося внести зміни до Плану заходів з реалізації у 2021–2023 роках Стратегії розвитку Херсонської області на період 2021–2027 років, затвердженим рішенням ХХХІІ сесії обласної ради VII скликання від 28 лютого 2020 року №1561. Ми посилили його окремим заходом - створення університетів третього покоління задля забезпечення психологічної адаптації людей похилого віку, навчання їх цифровим комунікаціям та сервісам. Тож логічно, що наступний крок – це розробка конкретного інструментарію, який би реалізовував принцип «навчання протягом життя». Як університет ми готові стати майданчиком та виконавцем проєкту. Враховуючи, що у Бериславі та Генічеську є структурні підрозділи – наші коледжі, то проєктом «Університет третього покоління» ми відразу можемо охопити значну територію області.

Ще раз дякуємо колегам-депутатам за увагу до наших людей похилого віку.

Працюємо далі!».

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: