Херсон °C

Щороку безоблікове споживання електроенергії виливається крадіям в кругленьку суму

Новости » Общество
0
У Кримінальному кодексі України самовільне використання електроенергії без приладів обліку, результати вимірювання яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб трактується як крадіжка.
У кожному випадку, коли самонадіяні споживачі були переконані, що ніхто не дізнається і вдавалися до крадіжки електричної енергії – це їм «влітало в копієчку». З досвіду енергетики зазначають, що «зекономити» на використанні електроенергії намагаються люди не бідні – це, в основному, власники торгово-розважальних центрів, баз відпочинку, пансіонатів, виробничих цехів та, навіть, господарі приватних будинків.
Щороку безоблікове споживання електроенергії виливається крадіям в кругленьку суму. Згідно Правил роздрібного ринку електроенергії та постанови НКРЕКП №312 від 14.03.2018 р, розміри нарахувань для побутових споживачів складають від 5 до 200 тисяч гривен, для юридичних - від 10 тисяч до мільйона гривень.
Так, протягом 2019 року фахівці «Херсонобленерго» склали 2410 актів на загальну суму майже 90 мільйонів гривень. У 2020 році самовпевнені споживачі розікрали електричної енергії на понад 106 мільйонів гривень, відповідно складено майже 3 тисячі актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. За 10 місяців цього року енергетиками вже викрито понад дві тисячі випадків розкрадання електроенергії її споживачами. Збитки недооблікованої електроенергії за рахунок крадіжок склали на понад 140,5 мільйонів гривень. Усі факти виявлення крадіжок електроенергії ведуться при фото- і відео фіксації.
Кваліфіковані фахівці «Херсонобленерго» мають сучасне спеціальне обладнання, за допомогою якого спостерігають за кожним сумнівним споживачем на відстані до10 км. Енергетики слідкують за мережами, аналізують інформацію, проводять огляд приладів обліку споживачів, періодично здійснюють повірку лічильників, під час якої можуть виявити сліди від магнітів, вбудовані предмети, втручання в конструкцію приладу обліку тощо.
Споживачам, які мають намір скоїти правопорушення, слід замислитися та оцінити наслідки своїх дій. Адже фінансової відповідальності, як і кримінальної, не уникнути. Будьте відповідальними – користуйтесь електроенергією добросовісно.
Для інформації. Згідно з ст. 188-1 Кримінального кодексу України викрадення електричної енергії шляхом самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов’язкове) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди, тягне за собою відповідальність: штраф від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років або обмеження волі на строк до 3 років.
Ті самі дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, якщо вони завдали шкоду у великих розмірах – караються позбавленням волі на строк до 3 років.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 1+1
Ответ: