Херсон °C

У маленьких селах Кочубеївської громади хочуть створити органи самоорганізації населення

Новости » Общество
0
Жителі сіл Новобратське та Наталине Кочубеївської ТГ обговорили з представниками Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень перспективи створення в цих селах органів самоорганізації населення.
Чому саме в Новобратському і Наталиному зацікавились можливістю створити сільські комітети, пояснення просте: вже кілька років після об’єднання в цих селах працює староста, якому потрібна підтримка з боку активних громадян, а жителям потрібні додаткові можливості для вирішення своїх місцевих проблем. 
Місцеві активісти були одними з перших, хто намагався скористатися можливостями впровадженого кілька років тому бюджету участі. Розробили і поставили на голосування проєкт відновлення пляжу на Інгульці. Але, хоча насправді цей проєкт мав цікавити жителів всіх сіл громади, яка не має належних місць для відпочинку, жителі чотирьох більших сіл громади, колишніх центрів сільських рад, вважають проблеми своїх власних сіл більш актуальними, і традиційно виграють завдяки чисельній перевазі.
Кошти бюджету громади на благоустрій йдуть на підтримання освітлення вулиць через комунальне підприємство.
Тому єдиною можливістю для сіл громади отримати щось понад освітлення або ремонт доріг є формат «матеріали і техніка з бюджету, труд -  від жителів». Це можна здійснити через бюджет участі, або за допомогою сільського комітету, шляхом делегування йому сільською радою певних повноважень.
Ну і звісно, не варто нехтувати і власними представницькими та контрольними повноваженнями комітету, що є вкрай важливим для малих сіл, про які їх дещо більші сусіди з переважною більшістю обраних там депутатів, часто забувають. Експерти докладно роз’яснили зацікавленим активістам, про повноваження органу самоорганізації та порядок його утворення і наділення цими повноваженнями.  Спільно дійшли до найзручнішого формату створення, щоб не проводити зайвих загальних зборів, і поставили мету: до весни отримати дозвіл і створити сільський комітет.
Серед учасників сформувалась ініціативна група, члени якої найближчим часом займуться написанням заявки на дозвіл ради на створення комітету. Експерти Причорноморського центру при цьому надаватимуть новій для громади справі усю можливу організаційну і методичну підтримку. 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: