Херсон °C

Колихаєву потрібен сучасний перинатальний центр

Общество, Экономика, Здоровье, Публикации
0

У Херсоні нова хвиля обговорень. Цього разу вона виникла після заяви мера міста Ігоря Колихаєва на його сторінці у фейсбук ( по іншому у нас не буває, бо обговорень було б більше) про створення цього ж перинатального центру. У своїй заяві Ігор Вікторович не акцентував « що, як, коли, де, хто, кому потрібно»… тому і почалося на шквал наступного: « нічого не побудували, всі «роддома» позакривають, лікарі залишаться без роботи і тільки один Герман залишиться при роботі»…

Так що ж то буде, за які фінанси, і хто приймав та приймає рішення на пресконференції розповів заступник міського голови Роман Головня.

Пан Роман повідомив, що дійсно - побудувати новий, сучасний і мега крутий перинатальний центр - то передвиборча обіцянка Ігоря Колихаєва. Але! Наразі у Херсона є шанс отримати такий центр у рамках програми Європейського інвестиційного банку та уряду України! А це, на хвилиночку !!! 145 мільйонів гривень! І отримають таку можливість тільки 9 проектів!!!

Тож поки Херсон тільки подав заявку для отримання цих 145 мільйонів!

До 1 лютого чиновники мають організувати всю документацію по проєкту, в тому числі і створення юридичної особи, комунального закладу.

Але, звичайно, причина не тільки в грошах, і про це Головня також розповів на прес-конференції. Всі родини Херсона знають, що якщо щось трапляється з немовлям, наприклад, воно народжується недоношеним, таких було майже 300 на рік, то його везуть до дитячої обласної лікарні, а це все стрес, час, гроші, а інколи і життя…

«Реанімаціїдля новонароджених в жодній з лікарень немає, а за минулий рік 280 недоношених дітей було. До речі, неонатальний пакет НСЗУ - він один з дорогих, становить близько 113 тисяч гривень. Тому такий заклад зможе не тільки надавати якісні послуги, він зможе себе забезпечувати…

Міський голова поставив завдання, щоб жінки народжували в сучасному перинатальному центрі, ми працюємо над цим», - ось так резюмував Роман Головня.

Наразі у Херсоні жінки народжують у трьох пологових будинках. За словами чиновників, в минулому році приймали пологи по 1100 в лікарні Клименко, перший пологовий, лікарні Тропіних - приблизно стільки ж, і 500 жінок народжували в лікарні Лучанського.

Тож виник живий інтерес і до вибору місця розташування перинатального центру, адже воно припало на лікарню з найменшою кількістю пологів, і, м’яко кажучи, не рейтинговою лікарнею - на базі лікарні Лучанського.

Тут Головня акцентує, мова йде тільки про приміщення, адже із п’ятиповерхового полового будинку задіяні лише декілька поверхів, сам же центр буде формуватися, як нова структура.

«Наразі розглядається питання створення перинатального центру на базі акушерського відділення лікарні імені Лучанського. Ми ретельно вивчили з фахівцями приміщення усіх пологових, і саме ця будівля максимально підходить. Там є можливість розширення, зручна логістика та під’їзд для машин швидкої. А головне – поруч багатопрофільна цілодобова лікарня із лікарями різних напрямків, які, у разі необхідності, зможуть швидко надати необхідну допомогу» – говорить Роман Головня.

Про скорочення лікарів, закриття пологових - наразі влада каже, що Херсон має кадровий голод і про ніякі скорочення чи закриття мова не йде, а всі бажаючі можуть прийти і працювати в новий центр.

Звичайно, така ініціатива не всіх обрадувала, бо така конкуренція когось змусить або бути ще кращим, або закритися, бо все, як кажуть, впирається у фінанси. До речі, самі ж лікарі кажуть, що такий центр зможе працевлаштувати лише частину лікарів, інші залишаться без роботи.

І найскандальніше питання в цій історіі - призначення директора перинатального центру.

В обговореннях соціальної мережі пішла думка, що очолити досить дохідне підприємство має відомий лікар у місті - Юрій Герман. Але, як говорять злі язики, очолить не тому, що спеціаліст, а тому що товаришує з Колихаєвим його син Олексій, співзасновник приватного медичного центру «Taurt-Medical». І ось тут, на думку херсонців, може створитися досить корупційний тандем: херсонці замість надання медичної послуги отримають монополіста по викачуванні грошей при пологах… Але, як то кажуть, тільки роздуми, можливо, й не без заздрощів…але.

Головня каже, що прізвище Германа є наразі у комісії, що готує проект до втілення у життя, але це, нібито нічого не означає. Щодо призначення керівника закладу, то заступник міського голови каже про конкурс, а ще на засідання цієї комісії пообіцяв запрошувати журналістів…

Що думаю з цього питання особисто я?

Я думаю, що ідея справді класна. Ми живемо в часи, коли люди ракети запускають в космос з частотою, як у нас відпустка буває)

Якщо серйозно: жінки та діти нашого міста заслуговують на Доступні і Якісні медичні послуги в сучасному, гарному, затишному приміщенні, із сучасним медобладнанням та допомогою досвідчених медпрацівників, однозначно!

Потрібен, бо конкуренція завжди змушує працювати всіх останніх ще краще!

Потрібен, бо чому відмовлятися від державних грошей.

І сподобалась мені відповідь Романа Головні на запитання: « А якщо не отримаєте грошей від держави?», чиновник відповів: « Якось викрутимось»…

Далі буде.

Тетяна Дергачева

 

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: