Херсон °C

Що посіяли фермери Новотроїцької громади

Новости » Общество
0
Що посіяли фермери Новотроїцької громадиМісцеве видання Новотроїцької громади «Трудова слава» провело невелике дослідження, поспілкувавшись із п’ятьма фермерами-аграріями (із Сергіївки, Дивного, Громівки, Нової Покровки та Воскресенки), які мають в обробітку від кількох сотень до двох тисяч гектарів землі. Цікавилися, які сільгоспкультури вони вирощують у цьому році, з якими труднощами стикаються та на які врожаї розраховують?
Як з’ясувалося, труднощів дуже багато, а прогнози непередбачувані.
Усі фермери восени посіяли озиму пшеницю, яка, в основному, займає найбільші площі. Крім того, заробили в землю насіння соняшнику, дехто – озимий та ярий ячмінь. Аграрій із Воскресенки на своєму полі вирощує 50% рапсу, 35% озимої пшениці, 15% озимого ячменю. Жоден з опитаних не сіяв кукурудзу, і лише один із них посіяв 60 га сої, тоді як раніше ця культура була однією з найпопулярніших та найприбутковіших у нашому регіоні.
Чому так? Причин декілька. Сільгоспвиробники пояснюють, що значно здорожчав полив (у рази!), а соя при вирощуванні якраз потребує чи не найбільше вологи. При цьому, укладаючи договори на зрошення, вони мають внести 70% передплати. Якщо у попередні роки аграрії могли взяти пільгові кредити на закупівлю добрив, дизельного пального та на попередню оплату за полив, то зараз, працюючи на окупованій території, на позики вони розраховувати не можуть.
Як ми знаємо, пальне також значно піднялося в ціні. Завезти добрива й запчастини – проблемно. Отже, наше південне ризиковане землеробство стало ще ризикованішим!
Сіємося, вкладаємо в землю всі кошти, що маємо, а що отримаємо – не знаємо, говорять фермери. Сподіваються на дощі та покращання ситуації в цілому в країні.
За словами цих сільгоспвиробників, баштанні культури, овочі вирощують тільки дрібні землевласники, переважно вихідці, котрі самотужки обробляють свої земельні наділи.
Зважаючи на всі ці факти, можна зробити висновок, що сільськогосподарська продукція в поточному році подорожчає…

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии

Вопрос: 4+4
Ответ: